SOL_logo_HOR_green
Fotograf: Joakim Strömholm

JAn-Erik Larsson

Författaren Jan-Erik Larsson arbetar som biträdande enhetschef på en statlig specialskola för elever med grav språkstörning. Han är utbildad ämneslärare i idrott och biologi och är även utbildad kommunikatör . Under många år jobbade han som projektledare och chef i stora organisationer innan han gick tillbaka till skolans värld.
 

Jag läser mycket, från början mest thrillers och deckare men numera gillar jag relationsdramer och spänningsromaner med starka karaktärer.

Fem frågor till Jan-Erik Larsson

VEM ÄR JAN-ERIK LARSSON?
Jag är en man i mina bästa år med många års livserfarenhet och en nyfiken framtidstro. Mitt stora intressen är idrott i största allmänhet och jag älskar att träna främst löpning, simning och styrketräning. Och så älskar jag att läsa och lyssna på musik. Jag bor på Lidingö med Barbro och mina två barn. Barbros fyra barn är utflugna. 

BERÄTTA OM DIN DEBUTROMAN JAG SÅG DIG INTE KOMMA
Min debutroman, som jag själv tycker är en blandning mellan spänningsroman, psykologisk thriller och relationsdrama, handlar om Jonas som blir närmast besatt av en kvinna som bor mitt emot hans kontor. Han (för)följer henne intensivt under en vecka och en händelse som han inte kunde förutse sätter igång en händelsekedja som får oanade effekter inte bara på hans liv utan även hans systers och hennes sambos liv. Jag började skriva på en novell för ungefär två år sedan för att hitta min författarröst, eller min berättarton om man så vill. Efterhand som jag skrev blev jag mer och mer förtjust i huvudkaraktären och både han och berättelsen utvecklades till att bli en hel roman till slut. 

VAD INSPIRERAR DIG?
För det första läser jag mycket, från början mest thrillers och deckare men numera gillar jag relationsdramer och spänningsromaner med starka karaktärer. Förut läste jag enbart för att bli underhållen och det gör jag fortfarande men jag försöker också lära mig både hur man ska och kan skriva och, nog så viktigt, hur man inte ska göra.  Jag tycker också mycket om att titta på kvalitets-TV-serier där karaktärer och berättelsen får tid att utvecklas. Den engelska serien River med Stellan Skarsgård i huvudrollen är den bästa serien som kombinerar allt som jag vill uppnå som berättare och författare.

VILKA REAKTIONER HAR DU FÅTT FRÅN DIN OMGIVNING PÅ DITT FÖRFATTARSKAP?
Först var det många gratulationer för att jag överhuvudtaget gav ut en bok och att bli kallad författare. Och jag fick ofta den klassiska sportfrågan: hur känns det? Nu är det också många som säger att de tycker att boken är spännande och de gillar den. 

KOMMANDE PROJEKT?
Jag skriver för fullt på nästa roman som inte är en direkt uppföljare men där jag ändå har valt att låta en bikaraktär i "Jag såg dig inte komma" blir huvudkaraktär i nästa berättelse. Planerad utgivning är den 25 november 2017 det vill säga exakt ett år efter den första boken. Jag har också lämnat in några synopsis till tidningen Skrivas tävling för en ljudboksserie. Det har varit väldigt kul att tänka i ljudboksserie och jag skulle vilja jobba mer med det formatet i framtiden.